Vår 2010 – Berghem

Första sejouren i Berghem. Första våren i Grevens hemmavatten där hela kärntruppen fiskade tillsammans. Våren 2010 var en riktigt bra deltävling, inte minst för Team Håvmästarna som vid denna tävling lade grunden till det hybrisliknande självförtroende som man sedan dess vid flera tillfällen fått äta upp.

Karriäristerna i Team Lera prioriterade jobbet, och anlände en dag sent till denna deltävling. I någon slags förrekognosering hade emellertid halva Lera och halva Håvmästarna gjort gemensam sak i Grevens vikar helgen innan, med urbota klent resultat. Nu var dock förutsättningarna annorlunda och temperaturen ett par grader högre.

Kvällsmat efter den första dagen med utsikt över Grevens fjärdar! Denna dagen, ett liv!

Kvällsmat efter den första dagen med utsikt över Grevens fjärdar! Denna dagen, ett liv!

Team Håvmästarna och Team Finn Kota sammanstrålade i Vimmerby och gjorde halt på Tindereds rastplats längs E22an, en vägkrog som gjorde djupt intryck på framförallt Magistern. En halvdags fiske avverkades innan man bestämde sig för att avnjuta middagen utomhus. Man bröt tidigt, hämtade diverse livsmedel och utsåg en lämplig plats. Även om Greven Cup på senare tid har spetsats till med ett poängsystem så är trevligt umgänge, natur, god mat och dryck och hetsiga diskussioner kärnvärden vid varje deltävling. Kvällen på klippan var fantastisk och tog slut alldeles för snabbt. I kolmörker navigerades tillbaka till bryggan och framme i Berghem dröjde det inte länge innan Team Lera anslöt.

Löjligt tjock gädda på ca 6 kg tagen av Inspektören

Löjligt tjock gädda på ca 6 kg (jo, faktiskt!) tagen av Inspektören

Fisket under den första dagen hade bedrivits inne i Grevens vikar och lämnade en del i övrigt att önska. Team Finn Kota bestämde sig därför för en rejäl rokad och förflyttade sig ca sju distans norröver under torsdagen. Man hittade en del gädda i dessa nya vatten, bla en välkonditionerad dam på knappa sex kilo.

På fredagen drog både Håvmästarna och Finn Kota norrut, en förflyttning som även denna dag gav resultat. I för teamet nya vatten lyckades Team Håvmästarna hitta en hel del fisk, bland annat ett vackert exemplar på 8200 gram som bet stenhårt över Reiseleiters Slider. Denna Slider var för övrigt outstanding denna vår, så dominant att man hos Håvmästarna turades om att fiska med den.

Reiseleiter och 8200 gram gädda.

Reiseleiter och 8200 gram gädda.

Hos Team Lera var det andra beten som stod för fångsterna, Buster Jerk och Baby Buster i modell sketmört skulle komma att skörda stora framgångar senare under helgen och hos Finn Kota var det bla 4-play som gällde.

Som en direkt följd av de lite bättre fångsterna norröver på torsdagen och fredagen, hade alla team letat sig till dessa vatten under lördagen. Tom Team Lera, i sin lånade Uttern, hade kuskat över den stora fjärden för att söka lyckan. Resultatet var dock klent för Lera som, utöver att man skådade en labrador mitt på öppet hav, inte var i närheten av några fantasifångster. Håvmästarna hittade en stor grund vik som föreföll full av små hangäddor som högg på allt, men några stora syntes över huvud taget inte till, och på djupet var det dött.

Länsstyrelsen med deltävlingens största. 9300 strålande gram! Notera det mäktiga håvtrasslet till höger...

Länsstyrelsen med deltävlingens största. 9300 strålande gram! Notera det mäktiga håvtrasslet till höger…

Team Finn Kota hade dock inte nöjt sig med den långa resan, utan missionerade ännu ett stycke norrut, och där stod den! Resans största gädda togs av Länsstyrelsen och vägde in på strålande 9300 gram. En fantastisk fisk i en fantastisk vik som har levererat många gånger sedan dess.

Dagarna försvann i en rasande fart, precis som vanligt under Greven Cup, och till slut var det söndag och dags att åka hem. Söndagarna är oftast öronmärkta städ- och resdagar men just denna söndag beslutades att hinna med fiske fram till lunch, och tur var väl det! Morgonen bjöd på ett helt ok fiske, men inte mer, och under tidig förmiddag blev det allt längre mellan huggen. Håvmästarna ankrade i en för dagen ny vik med måttliga förhoppningar. Helt plötsligt kom det några regnstänk och en byvind som tog tag i båten. Det mörknade betänkligt och ganska omdelbart fick Magistern hugg. Därefter plockades fem gäddor till på lika många kast och sen ringde telefonen. I en sprakande lur förkunnade Team Lera att fisket inne hos Greven under den senaste kvarten varit helt sinnes! Det högg överallt, hela tiden. Håvmästarna omgrupperade och anslöt till Lera efter några få minuter. Den närmaste halvtimmen var helt magisk! Kasten som inte gav fisk var lätträknade och det var inte längre noga i vilken riktning man kastade, det högg precis ÖVERALLT. Några hundra meter längre in i fjärden hade Finn Kota ett liknande fiske.

Reiseleiter med en 6+ och en pluton med iglar.

Reiseleiter med en 6+ och en pluton med iglar.

Uppskattningsvis fångades ca 100 gäddor under den timme som det bästa fisket varade. Inga bestar, men Reiseleiter lyckades iaf kroka en långsmal fisk som, mycket tack vare alla iglar, pressade vågen en bit över sex kilo. Inspektören beklagade sig efteråt över att den 4-Play som under hela resan regerat i båten, gått av på mitten strax innan racerfisket utbröt. Med denna i linänden hade man absolut fångat ännu mer fisk! En halv 4-Play föll nämligen inte en enda gädda på läppen.

Ingen ville ju egentligen åka hem denna söndag, men det blev till slut nödvändigt, och Greven Cup kunde ju inte ha fått en värdigare avslutning. Inget snack om var 2011 års vårtävling kommer att gå av stapeln…