Höst 2012 – Grankullavik

Som vanligt fick nästan ingen vara med när Greven Cups höstetapp 2012 avgjordes i Grankullavik på Öland. Denna gång fick t.o.m. en av grundarna stanna hemma.

Stugan med norra europas varmaste toalett?

Det märktes att Öland var oförberett inför ankomsten av Greven Cup. Illa nog hade man planerat in en skördefest samma veckoslut och det blev ett evenemang för mycket för den öländska infrastrukturen, som sviktade rejält. Bron stod emellertid pall, mycket tack vare alla sina bultar troligtvis.

Boendet i Grankullaviks fritidsby motsvarade förväntningarna och inte minst kanalutbudet förde tankarna till Grevens hemtrakter och vårfiske. En glad överraskning var dessutom den tropiska värme som slog emot en när man öppnade toalettdörren. Anledningen till denna glädje var att Reiseleiter och Länsstyrelsen haft lite för stor tilltro till sina ”vattentäta” väskor och lagt dessa i Finn Kotas båt i under den 30 mil långa och regniga resan till Grankullavik. Väskorna hade lätt platsat i Plus soptunna, men fick nu istället hängas upp på toaletten/torkrummet tillsammans med allt innehåll.

Upprinnelsen till hela situationen var magisterns beslut att reproducera sig nästan exakt samtidigt som Greven Cups höstetapp, ett beslut som fick långtgående påföljder.

Återväxten hos Team Håvmästarna är säkrad!

1) Team Håvmästarna blev ett enmanslag och kunde därmed inte delta, helt i linje med Greven Cups reglemente.

2) För att undvika framtida tvister fann man det nödvändigt att förtydliga reglementet i §1 Tävlingssubjekt.

3) Greven Cup blev för första gången i historien en tävling mellan endast två lag, vilket lade viss sordi på tillställningen.

Den glada bilden av en målmedveten Hannes, till vänster, uppväger dock med råge för dessa olägenheter och Reiseleiter utbringade under den första kvällen en skål för magistern och hans förstfödde och bjöd på finwhisky. I övrigt fanns inte mycket att fira denna kväll, förutom möjligen att alla de blöta kläderna redan var torra. Fisket var segt och de gäddor som kom upp var utan undantag rejält mindre än Hannes. Team Lera visade emellertid redan på uppvärmningen att de var heta på bli de första att försvara en seger i Greven Cup.

Men det skulle ju fiskas om det. Genom sten sax påse avgjordes vilket team som skulle fiska med Reiseleiter som gast under den första respektive sista dagen. I den ena semifinalen vann Inspektören mot Juristen med 2-0 och i den andra vann Länsstyrelsen mot Mäcklarn med 2-1.

Greven Cups numera officiella logo

Greven Cups numera officiella logo

Därmed var saken biff och Finn Kota valde att fiska med Reiseleiter den sista dagen. Som en knorr på kvällen överraskade Reiseleiter med att visa upp den Greven Cup dekal som tagits fram.

Fisket under den första dagen genomfördes under hårda förhållanden, upp emot 15m/s i byarna. Teamen var dock uthålliga och fiskade från gryning fram till mörkrets inbrott. Väl i land kunde det konstateras att det var jämnt, med en liten poängövervikt för Team Lera.

Mäcklarn, även kallad Snipkungen, med en av resans grövre...

Mäcklarn, även kallad Snipkungen, med en av resans grövre…

Dag två, den sista dagen, blev vädret något snällare och förutsättningarna var egentligen helt perfekta. Fortfarande friska sydliga vindar, växlande molnighet och mellan 11-13 grader i vattnet. Men var var fisken!? Och framför allt, var var den stora fisken?

Dagen förflöt och sms-rapporterna förkunnade att Lera seglade ifrån. Men fångsten bestod av idel snipor, så en lite bättre fisk skulle kunna vända på tävlingen till Finn Kotas fördel. Av denna anledningen satsade man i Finn Kota på att fiska djupare och nötte bla med jigg och sjunkande Zalt i farleden in till viken, utan resultat.

Team Lera

Ny triumf för Team Lera som försvarade titeln och blev först med detta i Grevens historia.

Klockan 18:00 var det samling på bryggan och då fick de återigen stoltsera med Greven, Team Lera.

Viktmässigt blev tävlingen mycket svag och antalsmässigt brukar ingen rå på ungdomarna i Lera, så heller inte denna gång. Vi övriga fick lyfta på fiskesmäcken och kunde bara trösta oss med att det vankades sedvanlig bankett med tillhörande rusdrycker senare på kvällen.

Meny Segerbankett:

Förrätt: OLW Chips ”Grilled chips and onion”. Dryck: kravmärkt pilsner
Huvudrätt: Avancerad rotfruktslåda, kanske från skördefesten, med närproducerad fläskytterfilé och en helt ok sallad. Dryck: Valfri pilser och rumstempererat kalkhaltigt bordsvatten.
Efterrätt: Färgade varma bananer, toppade med Grand Marnier och dubbelt tinad vanlijglass.

För underhållningen stod segrande team och Birgers besynnerligt besudlade basutbud.

Slutställning Greven Cup hösten 2012:

  1. Team Lera 37p
  2. Team Finn Kota 15p