Vår 2013 – Berghem

Vårens etapp av Greven Cup skulle ha gått av stapeln under vecka 15. I elfte timmen bestämde sig emellertid vädrets makter för att lägga krokben för dessa planer, och istället  hamnade tävlingen senare än någonsin, den 26-30 april.  Detta till trots sjösatte teamen i Grevens egna hemmavikar endast två dagar efter islossningen.

Inför våretappen släpptes, för första gången i Grevesammanhang, en kick-off-trailer. En fantastisk komposition signerad Förste Styrman Lera och Greven Cup Productions. Se och njut och glöm inte att vrida upp ljudet!

Vårens tävling föranleddes av en officiell kick-off i samband med Sportfiskemässan på Elmia. Det blev ingen total uppslutning, men representanter för alla team i kärntruppen fanns närvarande och det blev en trevlig helg på mässan, Scandic hotell och Harrys.

Efter en rekordsen islossning trotsades stenen och leran den 26 och 27 april. Vissa fick 1,5 dags träning, andra bara en halv. Den 27 april togs gemensam lunch vid eken på udden innan tävlingen officiellt blåstes igång kl 13. En avstämning gav att Håvmästarna, traditionsenligt, varit bäst på uppvärmningen med både flest och störst gröna.

Förste Styrman Finn Kota med en tjockis på drygt 7 pannor.

Förste Styrman Finn Kota med en tjockis på drygt 7 pannor.

På kvällen efter den första tävlingsdagen kunde dock konstateras att Håvmästarna gått in i väggen med fem fångade fiskar medan Lera, sin vana trogna, hittat rätt och tagit 16 gäddor under eftermiddagen. Team Finn Kota hade förvisso inte heller rivstartat tävlingen rent antalsmässigt, men skepparens fina fångst på 7,2 kg vägde ändå upp resultatet poängmässigt. Håvmästarna i brygga inför fortsättningen alltså, och Förste Styrman genomgick någon slags mindre livskris under kvällstimmarna. Och inte skulle det bli bättre under den andra dagen för Håvmästarna, tvärtom.

Inför tävlingsdag två anslöt Team Kungliga Trumpetverket och chockstartade med att fiska bäst av alla team, trots utebliven träning. Även Team Finn Kota gjorde en bra dag och knappade in på Lera i täten som ändå hade en ok dag. Särskilt André Styrman-Lera minns nog denna dag speciellt, då han för första gången spräckte 6-kilosvallen med en oerhört vackert mönstrad fisk på 6,2 kg.

André Styrman Lera studerar ryggbredd och mönstrering.

André Styrman Lera studerar ryggbredd och mönstrering på nytt personligt rekord – 6,2 kg. Grattis!

Endast en poäng skiljde inför ”andra halvlek” av Greven VT13. De gamla storfiskarna i Håvmästarna såg akterseglade ut och från sin jumboplats i tävlingen såg vinstchanserna små ut. Under kvällen tillagade dock Andre Håvmästare en gourmetmåltid bestående av rullar av sjömansbiff med parmaskinka och vitlök, stekta i riktigt mycket smör. Detta blev vändningen för Håvmästarna, vars humör steg i rask takt under kvällen. ”Inget-att-förlora-mentaliteten” infann sig, och nu skulle det nötas!!

Team Finn Kota lyckade även dag tre med att locka upp största fisk, men i övrigt blev detta Håvmästarnas dag. Man seglade upp från sin jumboplats till en andraplats, en poäng bakom nya ledarbåten Finn Kota. Regerande mästarna i Lera gjorde sin sämsta dag någonsin i Grevens vikar och föll från sin ledarposition till en tredje plats. Även Kungliga Trumpetverket tappade fart och fick se sig passerade i totalen. Dagens skrala resultat för Team Lera gjorde avtryck på humöret, och känslan inför finaldagen var att segern stod mellan Håvmästarna och de aldrig tidigare segrande Finn Kota.

Jadå, en gädda. Det är alltså ungefär såhär de ser ut.

Jadå, en gädda. Det är alltså ungefär såhär de ser ut.

Sista dagen blev en blåsig dag. Samtliga team inledde i Grevens skyddande vikar, men fisket var sämre än väntat. Underhandsrapporter förkunnade att Finn Kota ändå inlett dagen bäst och nu var i ledningen med god marginal. Håvmästarnas klenare inledning skulle komma att avgöra tävlingen till deras fördel. För medan övriga team ”nöjde sig” med fisket hos Greven, beslutade Andre Håvmästare att något behövde göras och styrde kosan mot Nybyggefjärden. Omgrupperingen gav omedelbart resultat. Efter en blöt färd över fjärden laddade man batterierna medelst lunch och försökte sig därefter på att ankra i en vik där vinden låg på kraftigt. Uppankringen blev inte särskilt lyckosam, men det brydde sig inte gäddorna om, som högg omgående. På en kort stund inkasserades de nödvändiga tio, och efter ytterligare en stund hade så många gröna kommit upp att det bedömdes som antalsmässigt ”säkert”.

Det enda som skulle kunna hota en seger nu var att något av de andra teamen drog på en bamse! Därför omgrupperades på nytt, tillbaka in till Grevens fjärdar och den ”trädgård” där man tidigare sett större fisk intill båten.

Andre Håvmästare med grann gädda på ca 6,3.

Andre Håvmästare med grann gädda på ca 6,3.

Förflyttningen gav förväntat få fiskar men platsen är bevisligen en riktig suggvik. En torped på ett bra stycke över metern beskådades på relativt nära håll, men behagade inte bita. Till slut gav dock utnötningstekniken ett visst resultat, då Magistern kunde landa en fin fisk på 6,3 kg. Det skulle bli dagens största fisk, och den som definitivt säkrade segern för Håvmästarna.

Sedvanligt champagnefirande på bryggan där Håvmästarna stod sin egen segerchampagne, i egenskap av förlorare i föregående tävling. På efterföljande bankett i Berghem stod Finn Kota för supén och Håvmästarna för desserten.

 

 

Ännu en Greve var avgjord och vandringspokalen utdelad för fjärde gången.

Håvmästarna, segrare våren 2013.

Håvmästarna, segrare våren 2013.

Slutställning Greven Cup, våren 2013:
1. Team Håvmästarna 89p
2. Team Finn Kota 66p
3. Team Lera 47p
4. Team Kungliga Trumpetverket 29p